AI-teknologi skal gi økt sikkerhet i forbindelse med veiarbeid

NCC har i juni gjennomført tester av arbeidstøy med AI-teknologi. Løsningene som nå testes ut kan bidra til et helt nytt nivå på arbeidstøy, med kunstig intelligens, sensorer og varslingssystemer.

I arbeidstøyet asfaltarbeiderne i Trøndelag har testet ut er det en innebygget datamaskin som varsler og identifiserer om farlige situasjoner. Med en kunstig intelligens, Edge AI, trenes datamaskinen opp på forskjellige bevegelsesmønstre og lærer de arbeidsoperasjonene som utføres og kan tolke om situasjonen er farlig.  

Etter et par dager med testing av AI-vestene er tilbakemeldingene fra asfaltlaget i Trøndelag positive.  

- Våre asfaltarbeidere opplever at synlighetstøy med denne typen teknologi kan bidra til økt sikkerhet. Jeg tror at innspillene fra våre folk kan bidra til forbedringer i løsningen og kanskje også noen nye funksjoner, sier områdesjef Thor Kvam i NCC Industry. 

Han har ansvaret for sikkerheten for over 50 asfaltarbeidere og kjenner daglig på behovet for å ha de beste sikkerhetsløsningene for å gi nødvendig sikkerhet for ansatte og trafikanter. 

-Skal vi finne de gode sikkerhetsløsningene, må vi løfte blikket og se på hva som er mulig. AI-teknologi er én av de tingene vi ser på. Det er viktig å teste det sammen med våre dyktige asfaltarbeidere, som kan bidra med kvalifiserte tilbakemeldinger på hva som er viktig for å få løsninger som fungerer i det daglige arbeidet, avslutter områdesjef Thor Kvam i NCC Industry. 

Et asfaltlag fra NCC Industry testet AI-vester i juni 2023.
Fra venstre: Adrian Rønning , Frank Stolpnes, Jøran Damli, Ole Morten Tillerbakk, Arve Flaaskog, Aron Devik. FOTO: NCC

Et asfaltlag fra NCC Industry testet AI-vester i juni 2023.
Fra venstre: Adrian Rønning , Frank Stolpnes, Jøran Damli, Ole Morten Tillerbakk, Arve Flaaskog, Aron Devik. FOTO: NCC