Bygg og anlegg skal være en bransje for alle
Hun startet som betonglærling og siden har Anja Hodneland Gjertsen kombinert utdanning med jobb i NCC og datterselskapet Sjøentreprenøren, der hun i dag jobber som ingeniør og HMS-/KS- og miljøleder på prosjektet Hammerfest Ren Havn. – Å oppleve trivsel og trygghet sammen med de en jobber med er avgjørende, sier hun.
Anja startet som TAF-lærling (Tekniske og Almenne Fag) i NCC i Bergen i 2014, en skole-jobb-kombinasjon over fire år som leder fram til fagbrev. Det har åpnet flere dører, forteller hun.
– Å kunne kombinere skole og jobb var viktig for meg, og selv om jeg ikke visste så mye om bransjen så tiltrakk den meg. Som lærling i NCC fikk jeg egen fadder, møtte andre unge på lærlingtreff, og dette bidro til at jeg følte jeg kom raskt inn i miljøet, forteller hun.
Les bloggen fra 2017: Anja stortrives som lærling
Anja er dermed godt vant til å jobbe i en bransje der jenter og kvinner fortsatt er i mindretall, men en bransje der en som oftest blir tatt godt imot, opplever hun.
– En må ikke være tøffere enn folk flest
– Jeg synes det er viktig å understreke at bygg- og anlegg skal være en bransje for alle, der en er hjertelig velkommen enten en er kvinne eller mann, og der en ikke må være tøffere enn folk flest for å trives. Men litt avslappet humor og en kvikk replikk er gjerne oppfriskende, sier hun.
På prosjektet Hammerfest Ren Havn er det så langt to kvinner blant 23 mannlige kolleger, og den tredje er på vei til å starte. Her jobbes det turnus med to uker på jobb i Hammerfest og to uker fri.
– Jeg føler at de få jentene vi har bidrar til god balanse i miljøet her, vi blir tatt godt imot og blir fort en del av gjengen. Etter dagens arbeide spiser kolleger middag sammen, og helgene vi er her er det oftest noe sosialt som skjer, forteller Anja. Hun har selv har jobbet aktivt for kvinnerekruttering – blant annet som rollemodell i to år i EBAs (Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg) rekrutteringsprosjekt "Ung i Bygg og Anlegg".
Om å våge noe utradisjonelt
– Vi reiste rundt og møtte 9. og 10.-klasseelever fra hele landet. Ungdom kan ofte vegre seg for å prøve noe nytt og utradisjonelt, og i møtet med elever vektla jeg derfor egne opplevelser fra jeg startet: At heller ikke jeg kunne mye om fag og bransje, at det ble en bratt og givende læringskurve, men også opplevelsen av trivsel og at jeg alltid har følt meg trygg på de jeg har rundt meg på jobb.
Etter ferdigstilt læretid og fagprøve bestemte Hodneland Gjertsen seg i 2018 for å utdanne seg videre ved å ta en bachelor/ingeniørgrad innen bygg-/anleggsteknikk. Hun søkte NCC og fikk jobbe deltid mens hun studerte. Som student kom hun også med i NCCs KR-program (Kompetanse- og rekrutteringsprogram) som ga verdifull innsikt og kompetanse i hvordan det er å jobbe i NCC.
Les mer om KR-studentenes erfaringer i NCC
– Det har alltid vært et mål for meg å ta ingeniørgraden. Som del av NCCs KR-program fikk jeg sommerjobb og verdifull praksis, samtidig fikk jeg delt erfaring andre studenter og kjent på om dette passet for meg, forteller hun.
Liker å lære noe nytt
Og det passet. Samtidig med ingeniørjobben i Hammerfest-prosjektet er Hodneland Gjertsen nå i full gang med en master i Ansvarlig innovasjon og bærekraftig verdiskaping ved Høgskulen på Vestlandet.
– Jeg liker å lære nye ting. Masteren er en personlig kompetanseheving som gir en bredere markeds- og bransjeforståelse, smiler hun.
– Så hva synes du bransjen kan gjøre for ytterligere å bli mer attraktiv for unge kvinner?
– Jeg føler at en er kommet et bra stykke videre siden jeg startet – og måtte jobbe i arbeidstøy for herrer og skifte uten damegarderobe på arbeidsbrakka. Jeg opplever at grunnleggende innretninger for kvinner i stor grad kommer på plass, men at det nok som i andre bransjer fortsatt er «rusk» som kan tas tak i. Samtidig tror det kan skape både trygghet og interesse at kvinner i bransjen selv synliggjør hvor flott det er å jobbe her, for eksempel gjennom sosiale medier.