Eysturoytunnelen, Færøyene

På Færøyene bygger NCC Eysturoytunnelen, en undersjøisk tunnel på 11 kilometer som kobler Skálafjørður og Tórshavn sammen. Arbeidet med tunnelen startet i desember 2016 og skal stå ferdig i 2021.  

NCC signerte 8. november 2016 kontrakt om bygging av to veitunneler på Færøyene. Kontrakten består av to delprosjekter. Eysturoytunnelen på 11,2 km er den første av disse to og har en verdi på omlag 1,5 milliarder SEK.

Den andre tunnelen (Sandoyartunnelen på 10,5 km) er betinget av en opsjon og verdien på denne er ca 1,2 milliarder SEK. Arbeidet omfatter også veier i dagsonen for tilknytning til eksisterende infrastruktur.

NCC har solid erfaring med å bygge tunneler på Færøyene. NCC bygget på begynnelsen av 2000-tallet Vagatunnilin och Nordoyatunnilin. Flere av nøkkelpersonene som skal arbeide i prosjektet var også med å bygge de to foregående tunnelene.

Kunden er P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST), som eies 100 prosent av Landstinget på Færøyene.

Forkorter reiseavstander

Hensikten med tunnelene er å øke mobilitet for både personer, bedrifter og offentlig forvaltning.Tunnelene vil forkorte daglige ruter for flere tusen mennesker med opp til halvannen time, og derigjennom styrke privat bærekraft, kommersiell konkurranse og den nasjonale økonomien som helhet.

Eysturoytunnelen vil forkorte reiseavstanden fra Tórshavn til Runavik/Strendur fra 55 kilometer til 17 kilometer. Den 64-minutters kjøreturen vil bli kortet ned til 16 minutter. Kjøreturen fra Tórshavn til Klaksvík vil bli forkortet fra 68 minutter til 36 minutter.

Tunnelen vil koble sammen begge sider av bukten Skálafjørður ved hjelp av to tunneler som kobles til en rundkjøring under havbunnen. Tunnelen vil være 2,2 kilometer lang fra hovedveien ved Rókini i Saltnes til rundkjøringen, og avstanden fra Sjógv på Strendur til rundkjøringen vil være 1,7 kilometer.

Hovedtunnel fra Tórshavn til rundkjøringen vil være 7,5 kilometer, og vil komme opp til overflaten ved landsbyen Hvítanes. For å øke sikkerheten vil det ikke være brattere stigninger enn 5 prosent. Det laveste punktet vil ligge 189 meter under vannflaten.

 

Alf-Helge-Tollefsen
Alf Helge Tollefsen

Prosjektleder, NCC Infrastructure