Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger 2023
Åpenhetsloven skal sikre grunnleggende menneskerettigheter og verdige arbeidsvilkår i forbindelse med produksjon av varer og tjenester. Alle bedrifter omfattet av åpenhetsloven er pålagt en informasjonsplikt og en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. NCCs rapport for perioden 1.7.2022-31.12.2022 finner du her.
Åpenhetsloven § 5a: Generell beskrivelse av virksomhetens organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Organisering
NCC sin virksomhet i Norge er organisert i 4 aksjeselskap, fordelt over 4 forretningsområder; (1) NCC Property Development, (2) NCC Building Nordics, (3) NCC Infrastructure og (4) NCC Industry.
NCC Building Nordics og NCC Infrastructure er organisert i NCC Norge AS, NCC Industry er organisert i NCC Industry AS og NCC Property Development i NCC Property Development AS. Veidrift er organisert I Nordic Road Service AS.
NCC Norge AS er et aksjeselskap med forretningsadresse i Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er delt inn to forretningsområder, Infrastructure and Building. NCC Norge AS er 100% eid av NCC AB.
NCC Industry AS er et aksjeselskap med forretningsadresse Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er delt inn i to forretningsområder; (1) NCC Industry Asfalt og (2) NCC Industry Steinmaterialer. NCC Industry AS er 100 % eiet av NCC Industry Nordic AB (tidligere NCC Roads Holding AB).
Nordic Road Service AS er et aksjeselskap med forretningsadresse Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er fullt ut knyttet til drift og service av offentlig eid veinett. Nordic Road Service AS er 100 % eiet av Nordic Road Services Holding AB.
Samtlige av NCC sine selskaper i Norge inngår i konsernstrukturen "NCC" som eies 100 % av NCC AB, som er børsnotert i Stockholm.
NCC er del av det organiserte arbeidslivet og er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Byggenæringens Landsforening (BNL) og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).
Driftsområde
NCC Building
NCC Building er en del av Building Nordics som driver byggvirksomhet i Norge, Danmark og Finland. NCC Building har fire avdelingskontorer: Stor-Oslo, Viken Vest, Viken Øst og Midt-Norge.
NCC Infrastructure
NCC Infrastructure er en nordisk organisasjon som opererer lokalt og tilbyr alt fra design til produksjon av store infrastrukturprosjekter og betongkonstruksjoner over hele landet. Vår anleggsvirksomhet omfatter blant annet veianlegg, jernbane, broer, kaier, tunneler, industri-, kraft- og idrettsanlegg, vann- og ledningsrenovering, anleggsvirksomhet og gravearbeid, vedlikehold og veiservice.
NCC Industry
NCC Industry Asfalt driver asfaltproduksjon fra 12 ulike asfaltverk, samt asfaltutlegging i entrepriseprosjekter i stats- fylkes- og kommunekontakter, samt infrastruktur-, og entrepriseprosjekter.
NCC Steinmaterialer produserer stein fra 9 ulike pukkverk i Norge, som selges både til nærings- og privatmarkedet.
NCC Property Development
NCC Property Development utvikler og selger kommersielle eiendommer i definerte vekstmarkeder i Norden.
Rutiner/ retningslinjer
Arbeidet med åpenhetsloven er koordinert på bransjenivå og NCC bruker BNL og EBA sine felles løsninger og maler i vårt arbeid, se BNL / EBA sine hjemmesider om åpenhetsloven.
NCC sine rutiner og retningslinjene er forankret hos selskapets øverste organ i Norge, hvor alle forretningsområdene er representert.
Rutinen omfatter fordeling av ansvar og arbeidsoppgaver i NCC sin virksomhet, kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser, samarbeid om gjenoppretting og erstatning der det er påkrevd, stansing/forebygging av negativ påvirkning/skade, overvåkning av gjennomføring og resultater, samt kommunisering av hvordan påvirkningen er håndtert og behandling av informasjonskrav.
I NCC sine kontrakter stiller selskapet krav knyttet til åpenhetsloven gjennom spesielle kontraktsbestemmelser. Bestemmelsene sikrer virksomheten tilgang til våre underleverandørers aktsomhetsvurderinger der de er omfattet av åpenhetsloven, og informasjon om underleverandørers varekjøp og leverandørkjeder der de ikke er omfattet av loven. NCC sine kontraktsbestemmelser inkluderer også krav til lønns- og arbeidsvilkår og internkontroll, Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) for arbeid som skjer i Norge.
Som en del av NCC-konsernet er NCC sin virksomhet omfattet av NCC sitt bærekraftarbeid, som beskrevet i virksomhetens bærekraftsrapport: Annual and Sustainability Report 2022.
NCC-konsernets langsiktige mål suppleres med enkelte av FNs globale mål for bærekraftig utvikling. Les mer om hvordan NCC bidrar til at FNs globale mål oppnås; Slik bidrar NCC til FNs globale mål.
NCC-konsernets strukturering av arbeid med bærekraft er videre forankret i virksomhetens ISO-sertifiseringer med rutinemessige revisjoner. NCC har følgende sertifiseringer:
ISO 9001 |
ISO 14001 (Miljø) |
ISO 45001 (HMS) |
Åpenhetsloven § 5b: Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger.
Beskrivelse:
NCC har gjennomført arbeidsmøter for kartlegging av leverandørkjeder. Aktsomhetsvurderinger er igangsatt i rapporteringsperioden. NCC anvender tilgjengelig informasjon fra bransjeforeninger og andre aktører som grunnlag for arbeidet. NCC har prioritert kartlegging av verdikjeder knyttet til kjernevirksomheten.
NCC støtter oss for øvrig på kartleggingsarbeidet som skjer på bransjenivå, hvor naturstein, VVS-produkter, elektroprodukter og solcelleprodukter har vært prioritert i rapporteringsperioden med grunnlag i vesentlig risiko for negative konsekvenser. Bransjesamarbeidet er i gang med undersøkelser av disse områdene.
I tillegg har NCC identifisert risiko knyttet til maling, bitumen, sprengstoff og slitestål.
Åpenhetsloven § 5c: Opplysninger om eventuelle tiltak virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.
Beskrivelse
NCC bygger kartleggingen på informasjon fra nærmeste leverandør, på informasjon i Startbank og anerkjente vareregistre, samt åpne informasjonskanaler som Global Slavery Index, Country Reports On Human Rights Practices etc.
NCC utfører kontroll i tråd med vår bedriftsinterne rutine (påseplikt, HMS, mv.) kontroll av lønns- og arbeidsvilkår på bygg- og anleggsplasser i Norge. I tillegg, ved stor risiko for avvik, vurderes gjennomført egen kontroll i egnet omfang. Dette inngår i NCC sitt arbeid med Compliance; se NCC sine nettsider, som er regulert i NCC Code of Conduct.
NCC har en egen varslingskanal, Tell Me, som er åpen for alle: Tell Me.
I tillegg brukes BNL sin veileder for valg av seriøse bedrifter for å fremme de formål som åpenhetsloven og annet regelverk skal fremme (arbeidsmiljøloven, byggherreforskriften, allmengjøringsloven, forskrifter om allmenngjøring av tariffavtaler, forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter mv.).
Tiltakene forventes å bidra til økt mulighet til å fange opp risiko for brudd på de formål åpenhetsloven skal ivareta, og bidra til å rette opp negative konsekvenser der det er påkrevd.
For ytterligere spørsmål, kontakt med firmapost@ncc.no.