Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger 2024
Åpenhetsloven skal sikre grunnleggende menneskerettigheter og verdige arbeidsvilkår i forbindelse med produksjon av varer og tjenester. Alle bedrifter omfattet av åpenhetsloven er pålagt en informasjonsplikt og en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. NCCs rapport for perioden 1.1.2024-31.12.2024 finner du her.
Åpenhetsloven § 5a: Generell beskrivelse av virksomhetens organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Organisering
NCC sin virksomhet i Norge er organisert i 4 aksjeselskap, fordelt over 4 forretningsområder; (1) NCC Property Development, (2) NCC Building Nordics, (3) NCC Infrastructure og (4) NCC Industry.
NCC Building Nordics og NCC Infrastructure er organisert i NCC Norge AS, NCC Industry er organisert i NCC Industry AS og NCC Property Development i NCC Property Development AS. Veidrift er organisert i Nordic Road Service AS.
NCC Norge AS er et aksjeselskap med forretningsadresse i Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er delt inn i to forretningsområder, Infrastructure og Building. NCC Norge AS er 100% eiet av NCC AB. NCC Norge har følgende heleide, virksomme datterselskaper: Carl C Fon AS, Sjøentreprenøren AS, Noveta AS, Haandverkerne AS og Engebretsen Betong & Mur AS
NCC Industry AS er et aksjeselskap med forretningsadresse Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er delt inn i to forretningsområder; (1) NCC Industry Asfalt og (2) NCC Industry Steinmaterialer. NCC Industry AS er 100 % eiet av NCC Industry Nordic AB.
Nordic Road Service AS er et aksjeselskap med forretningsadresse Østensjøveien 27, 0661 Oslo. Virksomheten er fullt ut knyttet til drift og service av offentlig eiet veinett. Nordic Road Service AS er 100 % eiet av Nordic Road Services Holding AB.
Samtlige av NCC sine selskaper i Norge inngår i konsernstrukturen "NCC" som eies 100 % av NCC AB, som er børsnotert i Stockholm.
NCC er del av det organiserte arbeidslivet og er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), NHO Byggenæringen og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).
Driftsområder
NCC Building
NCC Building er en del av Building Nordics som driver byggevirksomhet i Norge, Danmark og Finland. NCC Building har tre avdelinger i Norge.
NCC Infrastructure
NCC Infrastructure er en nordisk organisasjon som opererer lokalt innen anleggsvirksomhet i Norge. NCC Infrastructure har fire avdelinger i Norge.
NCC Industry
NCC Industry i Norge består av to forretningsområder, asfalt og steinmaterialer. NCC Industry Asfalt produserer og legger asfalt, i hovedsak fra Trøndelag og sørover.
NCC Steinmaterialer produserer stein fra ulike pukkverk i Norge, som selges i Norge og utlandet.
NCC Property Development
NCC Property Development utvikler og selger kommersielle eiendommer i Norden.
Rutiner/ retningslinjer
Det overordnede arbeidet med Åpenhetsloven er koordinert på bransjenivå med NHO og EBA, samt med NCC konsernet i forhold til OECDs retningslinjer med bl.a. EUs CSRD- og CSDDD-direktiver.
NCC i Norge har etablert og oppdatert egne retningslinjer, rutiner og kontraktsmaler som ivaretar kravet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Innhold og hensikt er forankret hos selskapets øverste organ i Norge hvor alle forretningsområder er representert. Kravene videreføres til samtlige kontraktsparter på NCCs prosjekter gjennom obligatoriske kontraktsdokumenter.
NCC konsern og NCC i Norge har gjennomført kartlegging av selskapets verdikjeder nasjonalt, nordisk og internasjonalt for å vurdere risikoen for negativ påvirkning på menneskerettigheter, anstendig arbeidsforhold og miljø.
Alle produktleveranser er kategorisert og risikovurdert og blir kontinuerlig overvåket gjennom kontraheringsprosessene.
Resultatene blir kommunisert i NCCs interne systemer.
Overnevnte inngår i et planverk for hvordan eventuell negativ påvirkning og skade forårsaket av egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser skal forebygges, stanses og i verste fall gjenopprettes.
I NCC sine kontrakter med samarbeidsparter, stiller selskapet strenge krav til seriøsitet- og samfunnsansvar. NCCs Code of Conduct for leverandører og standard kontraktsbetingelser inneholder krav som gjelder alle kontraktsparter og deres eventuelle kontraktsmedhjelpere. Kravene følges opp regelmessig under kontraktsarbeidene gjennom møter, revisjoner, påseplikt (HMS-Reg), interne møter, etterevalueringer m.m. Kontraktsbestemmelser inneholder bl.a. tilgang til våre underleverandørers aktsomhetsvurderinger, varekjøp og leverandørkjeder og ansettelseskontrakter med lønns- og arbeidsvilkår og internkontroll, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA).
Som en del av NCC-konsernet er NCC sin virksomhet omfattet av NCC sitt bærekraftarbeid, som beskrevet i virksomhetens bærekraftsrapport: Annual and Sustainability Report 2024.
NCC-konsernets langsiktige bærekraftsmål suppleres med utvalgte av FNs globale mål for bærekraftig utvikling. Les mer om hvordan NCC bidrar til at FNs globale mål oppnås; Slik bidrar
NCC til FNs globale mål.
NCC-konsernets strukturering av arbeid med bærekraft er videre forankret i virksomhetenes ISO-sertifiseringer med rutinemessige revisjoner. NCC i Norge har bl. a følgende sertifiseringer: ISO 9001(Ledelsessystem), ISO 14001(Miljø) og ISO 45001(HMS), samt Miljøfyrtårn.
Åpenhetsloven § 5b:
Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger.
Beskrivelse:
NCC har kartlagt og overvåker kontinuerlig egne og våre samarbeidsparters verdikjeder.
Våre erfaringer og analyser samstemmer med NHO og DFØs (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) sine vurderinger med høyt risikonivå for brudd på grunnleggende menneskerettigheter i leverandørkjeden for materialgruppene; metall, solcellepanel, stein- og tr
ematerialer fra utlandet. Risikoen gjelder i forbindelse med utvinning av råvarer, samt foredling og bearbeiding. Videre er NCCs vurdering at fagområder med lavt krav til formell utdanning eller sertifisering (eks. maling, flislegging, steinlegging, armeringslegging og transport) er spesielt risiko utsatt for brudd på anstendig arbeidsforhold.
Verdikjedene kan være til dels komplekse og krevende å følge opp. Etter råd fra Forbrukertilsynet legger NCC den største innsatsen på våre 1. og 2. ledd. Det vil se de nivåer hvor vi anser vår påvirkningsmulighet er størst.
Åpenhetsloven § 5c:
Opplysninger om eventuelle tiltak virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.
Beskrivelse
NCC konsernet har iverksatt programmer for prekvalifisering og kontroll av leverandører og samarbeidspartnere (Supplier Control m.m). Dette innebærer at vi reduserer antall kontraktsparter og bruker et begrenset antall foretrukne leverandører på alle prosjekter. I tillegg har NCC interne rutiner og dokumenter til kontraheringsfasen som omfatter finansielle minstekrav, HMS-tall, rating med erfaringer og evalueringer fra tidligere prosjekter som lagres i NCCs interne innkjøpssystemer «Innkjøpsportalen» m.m.
Dette bidrar til at vi har bedre kontroll på verdikjedene, leveransetrygghet, arbeid rundt Åpenhetsloven, kvalitet, HMS og dokumentasjon etc. som igjen reduserer risikoen for brudd på menneskerettigheter og bidrar til å sikre anstendig arbeidsforhold og miljø.
Alle norske mulige kontraktsparter prekvalifiseres og overvåkes i StartBank. Medlemskap er obligatorisk for alle NCCs kontraktsparter. Internasjonale leverandører prekvalifiseres gjennom en omfattende «Supplier Assessments» utført av NCC International.
Andre informasjonskanaler for NCCs seriøsitetsarbeid er Transparency International Norge, NHOs A-krim sider, NHO sin veileder for valg av seriøse bedrifter for å fremme arbeidsmiljøloven, byggherreforskriften, allmenngjøringsloven, forskrifter om allmengjøring av tariffavtaler, forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter mv, samt Global Slavery Index, Country Reports On Human Rights Practices etc.
Aktsomhetsvurderinger (Due Diligences) utføres på 3 nivåer:
- på landsnivå med overordnet rutine for arbeider med Åpenhetsloven med resultatdokument «Årsredegjørelse»,
- på divisjonsnivå med rutine for etterlevelse av Åpenhetsloven og Aktsomhetsvurderinger med resultatdokument «Logg Åpenhetsloven»
- og på prosjektnivå med rutine for gjennomføring av Aktsomhetsvurdering /Påseplikt, herunder ved bruk av HMS-Reg.
Gjennom revisjonstjenesten til StartBank/ Achilles initierer NCC et titalls leverandørrevisjoner pr år. I tillegg gjør vi interne revisjoner og «utvidet gransking» på utvalgte (risiko)leverandører på prosjekt.
NCC har i 2024 gjennomført aktsomhetsvurderinger (utover prosjektenes påseplikt i HMS Reg.) på bla: solcellepanel, stålbassenger, granitt stein, aluminiumspiler, stålrekkverk, kommunalvarer, transport, elektroentrepriser, grunnarbeider m.m.
Det er avdekket noen kritikkverdige forhold relatert til lønn og arbeidskontrakter som er rettet opp og dokumentert i orden.
Ovennevnte inngår i NCC sitt arbeid med Compliance; se NCC sine nettsider, med bl.a. NCC Code of Conduct og NCC Supplier Code of Conduct.
Tiltakene forventes å bidra til økt mulighet til å fange opp risiko for brudd på de formål åpenhetsloven skal ivareta, og bidra til å rette opp negative konsekvenser der det er påkrevd.
NCC har en egen varslingskanal som er åpen for alle.
For ytterligere spørsmål, kontakt med firmapost@ncc.no.
ISO 9001 |
ISO 14001 (Miljø) |
ISO 45001 (HMS) |
Åpenhetsloven § 5b: Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger.
Beskrivelse:
NCC har gjennomført arbeidsmøter for kartlegging av leverandørkjeder. Aktsomhetsvurderinger som ble igangsatt i første rapporteringsperiode følges opp og oppdateres løpende ved behov. NCC anvender tilgjengelig informasjon fra bransjeforeninger og andre aktører som grunnlag for arbeidet. NCC har prioritert kartlegging av verdikjeder knyttet til kjernevirksomheten med grunnlag i områder vurdert til å ha vesentlig risiko for negative konsekvenser, herunder b.l a armeringsstål, sprengstoff, bitumen, byggevarer og VA..
Åpenhetsloven § 5c: Opplysninger om eventuelle tiltak virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.
Beskrivelse
NCC bygger kartleggingen på informasjon fra nærmeste leverandør, på informasjon i Startbank og anerkjente vareregistre, samt åpne informasjonskanaler som Global Slavery Index, Country Reports On Human Rights Practices etc.
NCC utfører kontroll i tråd med lovkrav, kundekrav og våre bedriftsinterne rutiner av lønns- og arbeidsvilkår, sikkerhet (gjennom HMS-reg., HMS-rutiner mv) på bygg- og anleggsplasser i Norge. I tillegg, ved stor risiko for avvik, vurderes gjennomført egen kontroll i egnet omfang. Dette inngår i NCC sitt arbeid med Compliance; se NCC sine nettsider, som er regulert i NCC Code of Conduct.
NCC har en egen varslingskanal, Tell Me, som er åpen for alle: Tell Me.
I tillegg brukes NHO sin veileder for valg av seriøse bedrifter for å fremme de formål som åpenhetsloven og annet regelverk skal fremme (arbeidsmiljøloven, byggherreforskriften, allmengjøringsloven, forskrifter om allmengjøring av tariffavtaler, forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter mv.).
Tiltakene forventes å bidra til økt mulighet til å fange opp risiko for brudd på de formål åpenhetsloven skal ivareta, og bidra til å rette opp negative konsekvenser der det er påkrevd.
NCC har gjennomført revisjoner på utvalgte områder i 2023, b.l a armeringsstål, sprengstoff, bitumen, byggevarer og VA. I tillegg har NCC konsernet en felles godkjenningsprosess som også omfatter ekstern kontroll innenfor kategorien innleie fra bemanningsforetak. Utover dette har NCC i samarbeid med kunde gjennomført særlige undersøkelser, b.l.a på solceller. I de nevnte undersøkelsene er det ikke avdekket noen vesentlig negative forhold. Eventuelle mindre avvik som ble avdekket følges opp frem til disse er lukket.
For ytterligere spørsmål, kontakt med firmapost@ncc.no.