Hatteløsning for strømperenovering, TOP-hat

Top-Hat er en komplett metode for gravefri renovering av stikkrør og stikkledningstilkoblinger. En robot utstyrt med kamera finner og reparer hurtig skadde ledninger.

  • Installerer hurtig foringer med bestandige og slette rørfuger
  • Selvbærende og sømløs glassfiberlaminat
  • En hurtig og sikker metode der foringen UV-herdes
  • Tilpasning gjennom alle operative steg i hele prosessen
  • Metoden gir en jevn overgang i stikkledningene, noe som sikrer friksjonsfri gjennomstrømning.

Med Top-Hat metoden kan vi, ved hjelp av en robot utstyrt med kamera, på en hurtig og enkel måte renovere hovedledninger og stikkledninger fra eksisterende nedstigningskummer. Reparasjonene utføres med glassfibervev som herdes av UV-lys. Det dannes en jevn overflate og en slett overgang mellom de gamle og de nye ledningene, noe som gir friksjonsfri gjennomstrømning.

Top-Hat systemet omfatter en reparasjonsrobot med tilhørende verktøy for alle sorter reparasjoner, for eksempel med kortstrømpe og hattilkoblinger. Med de forskjellige verktøyene kan roboten åpne stikkledninger og til og med frese bort hindringer som for eksempel innstikkende rør. Stikkledningene spyles rene med høytrykk for å ta bort forurensing og diverse avleiringer, dette skaper bedre gjennomstrømning. Roboten er også utstyrt med verktøy som kan ta bort røtter i stikkledningen. Stikkledningene og hovedledningen overvåkes av robotens kameraer.

Roboten manøvreres fra en teknikkbil der reparasjonene overvåkes på en monitor. Videokameraet som er festet på roboten viser vegen i ledningssystemet. En bevegelig arm som verktøyet monteres på gjør det mulig å komme til i trange rom. Satellittkameraet på toppen av armen overvåker arbeidene. Det kan styres inn i stikkledningene for enkelt å kunne lokalisere problemene. Et borehode freser opp der det er blitt stopp. Og ved reparasjoner av skadde rør blåser man opp en ballong som hjelper glassfiberveven på plass. Deretter herdes reparasjonen med UV-lys og ledningen er klar til bruk. 

Tage Odland

Prosjektleder ledningsrenovering, NCC Infrastructure