Ulsmåg skole
Nye Ulsmåg skole i Bergen er et lavenergibygg med gress på store deler av takflaten. Skolen er bygget i massivtre og solceller gir skolen ekstra tilførsel av strøm.
Skole i 90 prosent tre
Bergen har fått et tilskudd av flere treprosjekter i byen. Ett av dem er Ulsmåg skole, som består av 90 prosent tre. Bygging av trehus gir mindre CO2 i atmosfæren fordi treet fortsetter å lagre CO2 som er blitt bundet i det voksende treet.
Ulsmåg skole får plass til 600 elever og 50 lærere fordelt på syv årstrinn og 14 store rom (baser). Skolen er delt opp i småskolen, 1.-4. trinn og storskolen, 5.-7. trinn. I løpet av våren 2015 testes den nye teknologien på skolen, slik at alt er klart til skolestart 2015.
I tillegg til Ulsmåg skole, kan Bergen blant annet vise til verdens høyeste trebygning, boligblokken Treet. Økende fokus fra kommunen om å velge miljøvennlige materialer legger til rette for at bransjen blir mer innovative.
Naturlige omgivelser
Som nærmeste nabo til Ulsmåg skole ligger det et sauebeite. For NCC har det vært viktig å ivareta det naturnære inntrykket ved at skolen bygges i tre, både utvendig og innvendig. Utvendig bidrar sedumtakene til følelsen av at skolen går i ett med naturen. I konstruksjonen er det brukt massivt tre og limtrebjelker, som er synlige for å skape en varm og naturlig følelse. Det er bare fundament, trappehus og heissjakt som er laget av betong.
Akustikk i bygget
Byggingen av skolen har foregått under et stort telt. Dette skal forebygge risikoen for mugg eller råte. Dette ga NCC gode erfaringer, og ble en positiv opplevelse.
Akustikken er et viktig moment i utbygging av et slikt bygg. For å oppnå riktig lydbilde er det lagt inn dempende elementer i innertaket.
Illustrasjon: Ola Roald AS