Norsk tunnel-innovasjon får internasjonal anerkjennelse

Stikningsingeniør Daria Zidic og NCCs innovative bruk av høyteknologisk måleverktøy i arbeidet med Bjørnegårdtunnelen på E16 i Bærum får nå internasjonal anerkjennelse.

SE VIDEO PÅ YOUTUBE: Innreder tunnelen med innovative verktøy

https://www.youtube.com/watch?v=iUBfVYdUNf0

Den 3,5 km lange motorveitunnelen mellom Sandvika og Bjørnegård skal stå ferdig høsten 2019. Høsten 2016 var det gjennomslag, og arbeidet med å innrede og sikre tunnelen pågår for fullt.

Dette arbeidet er både omfattende og tidkrevende, der flere tusen bolter presisjonsberegnes og merkes på tunnel veggene for montering av betongelementer, som utgjør kledningen av tunnelen.

Men med innovativ bruk av høyteknologisk stikningsutstyr og tilpasset programvare, utfører NCC dette arbeidet betydelig raskere enn ved tidligere tunnel-prosjekter.

- Jeg vil anslå at vi utfører denne delen av tunnel-arbeidet opp til fem ganger raskere sammenlignet med slik det ble gjort tidligere, forteller stikningsingeniør Daria Zidic i NCC.

Sammen med NCC-personell har stikningsingeniøren vært sentral i arbeidet med å ta i bruk nye måleverktøy – såkalt geodetisk utstyr - fra Leica Geosystems sammen med tilpasset programvare fra Amberg Technologies. Resultatet er at korrekte koordinater for hvor boltene skal settes ut i tunnelveggen, beregnes både raskt og med høy presisjon og automasjon.

Redusert ressursbruk
Den avanserte teknologi-bruken bidrar også til redusert ressursbruk for å utføre jobben.

-Tidligere måtte vi være to personer for å beregne og merke hvor boltene skal stå. Nå kan jeg – eller andre NCC-kolleger – gjøre dette alene, og på skift. Det øker framdriften betydelig, ifølge Daria.

Måten de innovative tekniske løsningene er benyttet i Bjørnegårdtunnelen vekker også oppsikt utenlands, og i juni deltok Daria Zidic på den internasjonale HxGN Live-fagkonferansen i Las Vegas der hun fortalte om hvordan hun og NCC har tatt den avanserte teknologien i bruk.

-Poenget med konferansen er å dele nye og smartere måter en med nytt utstyr kan jobbe på. Å fortelle om hvordan vi på tunnel-prosjektet utnytter nye tekniske muligheter til den internasjonale bransjen innen stikningsfaget, er både kjekt og ærefullt, sier Daria.

Også Leica-representant Zoltan Antaloczy er fornøyd med at kreativ og ny teknologibruk i Norge blir del av en anerkjent og internasjonal fagkonferanse.

-Måten Daria og NCC har brukt våre løsninger og instrumenter er et bevis på at avansert teknologi kombinert med høy kompetanse gir flotte resultater, sier Key Account Manager Zoltan Antaloczy i Leica-Geosystems AS, Norge.

Dette er bransjeutvikling på internasjonalt nivå, ifølge NCCs stikningssjef Knut Erik Tandberg.

-Samtidig er dette en fjær i hatten, både for Daria og for hennes kolleger i NCC, sier Tandberg.

Les mer i Bjørnegårdtunnelen
https://www.ncc.no/vare-prosjekter/bjornegardstunnelen-sandvika/

MEDIEKONTAKT

Knut Erik Tandberg, stikningssjef i NCC
e:
Knut.Erik.Tandberg@ncc.no, t: +47 950 49 878

Daria Zidic, stikningsingeniør i NCC
e:
Daria.Zidic@ncc.no, t: +47 467 45 331

Robin Stenersen, kommunikasjonsrådgiver i NCC
e:
robin.stenersen@ncc.no , t: +47 952 90 219

Mediekontakt: Robin Stenersen, kommunikasjonsrådgiver, NCC
t: 952 90 219 e: robin.stenersen@ncc.no 

Om NCC. Vår visjon er å fornye vår bransje og tilby de beste bærekraftige løsningene. NCC er ett Nordens ledende selskaper innen bygg og anlegg, infrastruktur og eiendomsutvikling med en årlig omsetning, eksludert Bonava, på SEK 54 milliarder og over 17.000 ansatte i 2016. Konsernet opererer i hele Norden, med den største delen av virksomheten i Sverige. Les mer om oss på NCC.no og følg oss på sosiale medier og på bransjebloggen Beyond Construction for tilgang til de ferskeste nyhetene. NCC er børsnotert på NASDAQ Stockholm.