– Valle Wood setter nasjonal massivtre-agenda

Midt i Oslo utvikler og bygger NCC det som blir Norges største næringsbygg i massivtre – Valle Wood. Thomas Orskaug, en av landets fremste tre-eksperter, er ikke i tvil om at bygget er svært viktig både for hovedstaden, men også nasjonalt.

SE FILM PÅ YOUTUBE:
https://www.youtube.com/watch?v=iSjySW5045o

– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet. Dette vil være banebrytende og kan sette agendaen for andre utbyggere og entreprenører, påpeker Orskaug.

Tirsdag holdt tre-eksperten, som har arbeidet med trekonstruksjoner de siste 20 årene, foredrag om massivtre som byggemateriale på et frokostmøte i regi av NCC Property Development.

Massivtre er ikke nytt som byggemateriale, faktisk startet man bygging med massivtre i Frankrike allerede på 1950-tallet. Men i skogslandet Norge er det først på 2000-tallet at de første større konstruksjonene er kommet opp, og nå dukker stadig større og mer spennende prosjekter opp.

Paradoks
Et av disse er Valle Wood, som skal ligge sentralt på Helsfyr i Oslo, og blir på 6700 kvadratmeter fordelt på 7 etasjer. Byggingen er allerede godt i gang etter at det første spadetaket ble tatt i juni.

– Oslo er en av de få europeiske hovedstedene som nesten ikke har høyhus i tre. Det er et paradoks at Oslo har lavere tetthet av høye trehus enn både London, Milano, Berlin og Paris, sa Orskaug.

Med kledning i tre vil Valle Wood være et varmt og innbydende bygg i et raskt voksende område på Valle ved Helsfyr. Spesielt på innsiden vil det være meget synlig at dette er et særegent bygg med overflater og bærende konstruksjoner i massivtre.

– Det blir god takhøyde med 3,43 meter i kontoretasjene og mye synlig treverk. Dette gir ikke bare en visuell effekt, men massivtre er bærekraftig og sørger samtidig for et meget godt inneklima, sier utleiesjef Bent Roar Ekse i NCC Property Development.


Lave vedlikeholdskostnader
Et annet viktig, men lite omtalt aspekt ved et massivtre-bygg som Valle Wood, er det vedlikeholdsmessige. Thomas Orskaug, som nylig byttet beite fra Treteknisk Institutt til Aanesland Limtre, har studert en rekke bygg i inn- og utland og har meget positive nyheter å komme med, både for utbyggere, leietagere og investorer.

– Erfaringer fra eksisterende prosjekter viser at man har ekstremt lite vedlikehold på bærende trekonstruksjoner og -overflater. For både utbyggere og leietagere over tid er det kroner å spare, slår Orskaug fast.


MEDIEKONTAKTER:

Bent Roar Ekse, utleiesjef i NCC
e: Bent.ekse@ncc.no, t: +47 934 92 055

Nina Farstad Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NCC
e: Nina.farstad.engebretsen@ncc.no, t: +47 976 71 197


Fakta: Alle gode ting er massivtre
Massivtre er en klimavennlig byggemetode som sparer miljøet ved reduserte utslipp, raskere oppføring og mer miljøvennlig drift. Kjente byggematerialer benyttes i nye former og er godt for både ute­ og innemiljøet. Å bygge i tre er et av de beste klimatiltakene vi kan gjøre. Tre er 100 prosent fornybart og lagrer CO2 i hele byggets levetid.


SE FILM: Slik bygges Valle Wood
https://www.youtube.com/watch?v=TXxq--6OEpI


Fordeler med massivtre

• Tre er generelt et lett konstruksjonsmateriale

• Redusert transportbehov

• Lavt CO2-avtrykk

• Treets hygroskopiske egenskaper bidrar til å stabilisere luftfuktighetsnivået innendørs

• Innetemperatur oppleves som mer stabil

• Krever mindre energi for oppvarming og kjøling

• Lav luftlekkasje i yttervegg og dermed minimalt energitap

• Mulighet for stor elementstørrelse gir raskere monteringstid

• Fornybart materiale

Om NCC. Vår visjon er å fornye vår bransje og tilby de beste bærekraftige løsningene. NCC er ett Nordens ledende selskaper innen bygg og anlegg, infrastruktur og eiendomsutvikling med en årlig omsetning, eksludert Bonava, på SEK 53 milliarder og over 17.000 ansatte i 2016. Konsernet opererer i hele Norden, med den største delen av virksomheten i Sverige. Les mer om oss på NCC.no og følg oss på sosiale medier og på bransjebloggen Beyond Construction for tilgang til de ferskeste nyhetene. NCC er børsnotert på NASDAQ Stockholm.