Åpnet HMS-uka med øvelse

På prosjektet Abels Hus i Trondheim ble HMS-uka åpnet med kriseøvelse gjennomført av et eksternt byrå, som spesialiserer seg på å arrangere kriseøvelser.

Klokken 12:50 på den første dagen i NCC konsernet felles HMS-uke dukket det røyk opp fra kjelleretasjen på prosjektet Abels Hus. Det ble gitt informasjon om at det hadde vært en kortslutning i hovedtavla til byggestrømmen. Tre personer var skadet, der en hadde fått strøm i kroppen og to andre hadde røykskader.

- Fokuset vårt var å slukke og redde. I tillegg fikk vi varslet raskt internt og eksternt og tømt byggeplassen. Ambulanse hentet så de skadde, forteller Truls Wengstad-Halvorsen som er HMS ansvarlig på Abels Hus.

En «skarp» situasjon

De interne varslingsrutinene fungerte som planlagt. Etter 11 minutter var alle varslet, inkludert sjefen for NCC Building som sitter i Danmark.

- Det vi har lært i dag er at vi må bli enda bedre på å få oversikt over personell på byggeplassen. Dette tok det for langt tid før vi fikk kontroll på i dag, forteller Wengstad-Halvorsen.

Det var firmaet Minso som arrangerte øvelsen, etter firma som tilrettelegger for gjennomføring av beredskapsøvelser.

- Jeg anbefaler andre prosjekter å gjøre det på denne måten. Alt føles veldig ekte, og det er da vi ser hvordan vi egentlig reagerer. Jeg vet at flere ble satt ut i dag, og jeg kjente selv på den «skarpe» situasjonen. I tillegg ble støttefunksjoner som kommunikasjonssjef kontaktet og testet både av «presse» og «pårørende», forteller Wengstad-Halvorsen.

Minso vil levere en rapport til NCC i etterkant av HMS-uka.

Ønsker å bygge god sikkerhetskultur

Leder for NCC Building i Norge, Are Strøm, var tilstede i Trondheim i dag der han deltok på et oppstartsmøte, besøkte flere prosjekter og var med på øvelsen på Abels Hus.

- Jeg er meget godt fornøyd med gjennomføringen av beredskapsøvelsen. Dagen i dag har gitt oss ny kunnskap og mer erfaring, slik at vi kan være enda bedre forberedt på å håndtere slike hendelser dersom de skulle oppstå, sier Strøm.

Strøm reiste sammen med hovedtillitsvalgt i NCC Building Norge, Johnny Aaland og HMS-leder i NCC Building, Steinar Westgård Berg, på dagens rundtur i Trondheim.

- Jeg ønsker at vi skal bygge en god sikkerhetskultur i Building, gjennom ansvarlige medarbeidere. Vi må alle bidra, og det starter med oss i ledelsen. Vi besøkte i dag prosjekter med egne, dyktige fagarbeidere, for å vektlegge viktigheten av deres rolle innen sikkerhet på prosjektene våre.
Jeg takker prosjektene i Trondheim for stort engasjement og gode diskusjoner på HMS ukas første dag, og oppfordrer alle til å bidra til at HMS uka blir den viktigste uka i året her i NCC, avslutter Strøm.

Nygård_lowres
Roger Nygård

Head of Building Norway, NCC Building Norge, NCC Building Nordics