NCC prøvekjører framtiden

I 2025 skal alle bygg- og anleggsplasser i Oslo kommune være utslippsfrie. Dette krever en omlegging av blant annet maskinpark som vi kjenner den i dag. I to uker før jul har NCC Område Oslo lånt en lastebil som går på biogass for å teste morgendagens kjøretøy.

Biogass produseres av matavfall og andre biomasser og bidrar dermed til reduserte utlipp av CO2.

- Det er Østfold fylkeskommune som har kjøpt en lastebil, som de låner ut gratis til de entreprenørene som ønsker det. Vi har fått låne den i to uker før jul, for å teste maskinen, sier områdesjef i NCC, Svein Nilsplass.

For å nå klimamålene som er satt, må det tas grep. Ifølge Nilsplass har hans organisasjon intensjon om å bytte ut minst en av lastebilene, og de vurderer andre alternativer enn vanlig dieselmotorer.

Anders Nordhagen er en av de som har fått prøve lastebilen i løpet av de to ukene, og han jobber for øyeblikket på prosjektet i Nordlieveien, et VA-prosjekt for Oslo kommune.

- Det er klart jeg har vært spent på hvordan denne bilen fungerer når vi laster den opp mot egen grense. Denne bilen har 410 hestekrefter, og det er litt under de vi er vant med. Det som er veldig behagelig med denne bilen er lydnivået, det er stille og rolig i hytta. Og når forskjellen ligger i utslipp, er det jo klart at dette er en klar forbedring fra tunge dieselmotorer, sier Nordhagen.

NCC jobber kontinuerlig med å finne løsninger for et mer bærekraftig samfunn. Det medfører at alle må ta et grep i sin hverdag. Svein Nilsplass har en klar formening om dette.

- I disse dager handler det om å henge med, enten er man med, hvis ikke er man ikke det. Vi i NCC er nødt til å ta grep for å få ned utslippene våre. Vi jobber med dette hver dag, og jeg er stolt av å jobbe i en bedrift som tar dette såpass på alvor, avslutter Nilsplass.

Takk for lånet av lastebilen, Østfold Fylkeskommune!

 

Bildet: Anders Nordhagen er en av de ansatte i NCC som har testet en lastebil som går på biogass.
FOTO: Mari Wæraas.

Svein Nilsplass

Områdesjef Oslo, NCC Infrastructure