Første veggelementer i massivtre på plass

Mandag 15. januar monterte NCC Building de første veggelementene i massivtre på Valle Wood på Helsfyr i Oslo - Norges største næringsbygg i massivtre. CLT-elementene til heis og trappesjaktene i prosjektet er på cirka 9 x 2,85 meter og veier 2,5 tonn – mulig hovedstadens største CLT-element.

Den første lasten med massivtre-elementer ankom byggeplassen allerede mandag forrige uke. Først nå på mandag fikk man se de første elementene bli løftet på plass.

SE OGSÅ: Slik bygges Valle Wood 


Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building og resten av teamet hans har gledet seg lenge til denne dagen. Foto: Cato Gustavson/NCC

– I dag har vi startet montasjen av de første veggelementene i massivtre. Veggelementene er cirka 9 meter høye, går over 2 etasjer og utgjør første del av en stabiliserende sjakt for trapp, heis og tekniske anlegg på bygget, sier Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building.

– Så snart sjaktene er montert følger søyler og bjelker i limtre. Deretter kommer montasjen av dekkeelementer i massivtre. Vi regner med å bruke 2 1/2 uke pr etasje, fortsetter Kjus.

SE OGSÅ: Presentasjonsfilm om Valle Wood 

Valle-utviklingen er en stor satsing for NCC. Totalt investeres det i overkant av 1,5 milliarder kroner på det fem etapper lange kontorprosjektet.

Valle Wood i massivtre er et nyskapende bygg for NCC. Utvikling av bygg i massivtre er viktig både for selskapets forretningsstrategi samt selskapets miljø- og bærekraftperspektiv. Valle Wood vil på sikt spare over 40 % CO2-utslipp sammenlignet med et oppdatert referansebygg.

Første byggetrinn til en verdi på 190 millioner kroner er på 6700 kvadratmeter og planlegges ferdigstilt Q1 2019. Totalt vil hele kontorprosjektet Valle bestå av 60.000 kvadratmeter når alle fem byggetrinn står ferdig.

– Vi har sett fram til dette med spenning i over et år nå og er endelig i gang. Vi regner med at dette prosjektet vil tilføre NCC nyttig kompetanse på massivtre som vi tror byggemarkedet vil etterspørre mer av i tiden fremover, sier Kjus tydelig stolt.

En kulturarv

Massivtre er laget av naturens reneste materialer, og har dype tradisjoner i norsk byggeskikk. Konstruksjonsprinsippene for massivtre er at trevirke sammenføyes til elementer ved hjelp av for eksempel spikring, liming eller strekkstag. Hele elementer produseres på fabrikk eller byggeplass, og sages til etter mål. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

Massivtre og miljø

Massivtre er godt for både inneklimaet i bygg og det ytre miljøet. Tre er et fornybart byggemateriale som er lite ressurskrevende ved fremstilling. Dette gir et lavere CO2-utslipp, i tillegg til at treet binder CO2. Bruk av massivtre gir et godt inneklima fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. Porøst tre gir varme gulv uten tilført gulvvarme. Fordelene med massivtre er blant annet at det er resirkulerbart og bærekraftig, samtidig som det gir nye muligheter for skogdrift.