NCC tar lederposisjon i byggebransjen på HoloLens

NCC tar modige skritt i den digitale verden. Nå har vi innført Microsofts smartbriller HoloLens for å gjøre den visuelle presentasjonen av byggeplaner enda mer realistisk.

- Vi ønsker å være pionerer, og vår visjon er å fornye bransjen – det er hva dette handler om, forteller prosjektleder Tuomas Lankinen i NCC, som jobber med prosjektet.

HoloLens er et par såkalte "augmented reality"-smartbriller. De projiserer hologrammer til den virkelige verden rundt deg. Kontorbygget Fredriksberg, som er under oppføring i Vallila-distriktet i Helsinki, kan for eksempel nå vises i full størrelse på byggeplassen selv om byggearbeidet bare så vidt har kommet i gang. Ved hjelp av HoloLens er det mulig å vise enten en SketchUp- eller IFC-modell.

- HoloLens inneholder sensorer som kartlegger rommet og flatene for å holde den prosjekterte modellen på plass. Vi har også testet plasseringen av tekniske tjenester i bygget. Det gjenstår fortsatt noen utfordringer, blant annet med hensyn til byggets perspektiv, sier driftsingeniør Tatu Penttinen i NCC.

Microsoft HoloLens er ennå ikke kommersielt tilgjengelig, men NCC er i ferd med å utvikle brillene i samarbeid med teknologiselskapet Trimble.

- Vi vil absolutt ta i bruk denne teknologien i full skala allerede i utviklingsfasen, da det er den beste måten å videreutvikle teknologien på, slik at den etter hvert kan dekke kundenes behov, sier produksjonsleder Elina Tokola-Tuohino i NCC.