Informasjonsside koronavirus
Her finner ansatte i NCC i Norge oppdatert informasjon og NCCs retningslinjer og håndtering av koronavirus-situasjonen.
Her finner ansatte i NCC i Norge oppdatert informasjon og NCCs retningslinjer og håndtering av koronavirus-situasjonen.
Vaner som forebygger smitte:
Dersom du mistenker at du kan være smittet eller har vært utsatt for smitte, ikke møt opp på arbeid, men test deg! Se hjemmesidene til din kommune for testing.
Samtlige ansatte i NCC har siden 12. mars gjort en formidabel jobb med å opprettholde tilnærmet ordinær drift. Nå er det viktig at alle fortsetter det gode arbeidet, slik at vi ikke havner i en uheldig situasjon, for eksempel med spredning av smitte på noen av våre prosjekter og kontor.
Et trygt og sikkert arbeidsmiljø er alltid viktig, og den pågående situasjonen understreker dette enda mer. Noen byggeplasser kan ha mangel på utstyr eller personell som gjør det nødvendig å utføre arbeid på en annen måte.
Få relevante tips fra HMS-organisasjonen og kontakt din HMS-leder for støtte.
Start hver dag, som vanlig, med Daily Safety Briefing (DSB). Sørg for å gjøre DSB i små enheter, hold avstand til hverandre. Les mer om DSB her.
Skriv ut og heng opp sikkerhetsmeldingene på et synlig sted på arbeidsstedet ditt.
For anbefalinger om smittevern på byggeplass – tilrettelegging for fortsatt drift - last ned siste oppdaterte utgave av Bransjestandard om smittevern hos BNL her
Alle som vender tilbake til kontorarbeidsplassen etter hjemmekontor, skal sette seg inn i gjeldende smittevernsrutiner. Følg nedenstående kontorvettregler fra NCC:
Hovedformålet er å hindre spredning av korona-viruset.
Det å skape et godt smittevern krever åpenhet og samarbeid. Det skal være en bevissthet rundt hvert enkelt smittetilfelle som kan medføre en potensiell spredning/sykdom.
Ved god informasjonsflyt i vår organisasjon står vi bedre rustet til å treffe gode tiltak sammen, slik at dette viruset ikke sprer seg.
Saksgang:
Rutine/saksgang for å hindre spredning samt handtering av påvist korona-virus på våre prosjekt/kontor:
Hvis du ikke finner svar på fhi.no, ring Folkehelseinstituttets informasjonstelefon for publikum: 815 55 015. Telefonen er åpen på hverdager fra 08-18 og i helger 10-16.
Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt: 116 117. Du skal kun ringe legevakt når du har behov for akutt helsehjelp (113 skal kun brukes dersom det står om liv).
NCC følger råd og tiltak iverksatt av respektive lands myndigheter og helsemyndigheter, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet. Se relevante linker annet sted på disse sidene.
Må du holde deg hjemme, skal din nærmeste leder alltid være informert.
Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.
Se nærmere her om regler for karantene, testing og unntak ved jobbrelaterte reiser og oppdrag.
Det opereres med to begreper om karantene:
Hjemmekarantene: Gjelder for de som ikke har symptomer på koronaviruset, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller som har vært på reise til et land som UD fraråder nordmenn å reise til. Disse rådene endres raskt, så hver enkelt bes studere rådene fra UD. Link finnes på disse sidene.
Du kan gå ut av eget hjem, men skal unngå nær kontakt med andre.
Dette gjelder for de med hjemmekarantene:
Hvis nærkontakter ikke har symptomer, ansees de å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.
Følg de råd og pålegg helsemyndighetene gir.
Hjemmeisolering: Betyr at du skal holde deg hjemme. Du skal ikke selv gå i butikk e.l. Legen skal i samråd med kommunelegen vurdere hvem som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp. Avhengig av situasjonen, kan det være en nabo eller andre, for eksempel hjemmetjenesten.
Hjemmeisolering gjelder for:
Hvis en beboer på brakke eller kontor får påvist smitte eller har vært i kontakt med smittede, slik at det er behov for karantene, skal vedkommende umiddelbart reise hjem for gjennomføring av karanteneoppholdet.
Ved hjemmeisolering:
For ansatte som er blitt syk og påvist koronaviruset betales sykepenger. NAV går ut fra at du har vært i kontakt med en lege og fått bekreftet at du er smittet av koronaviruset. I en slik situasjon har du en sykdom som gjør at du er arbeidsufør. Det medisinske vilkåret for rett til sykepenger er altså oppfylt og dokumenteres med en sykmelding.
Ved hjemmekarantene:
Hvis du må holde deg hjemme, kan du ha rett til sykepenger hvis du utgjør en risiko som smittekilde. Det kreves ikke bevis for at du faktisk er smittebærer, det er nok at det er en risiko for at du er smittebærer.
Dersom legen etter en faglig forsvarlig vurdering kommer til at du antas å være smittebærer av koronaviruset, og det er viktig at du ikke arbeider av hensyn til å motvirke spredning av viruset, skal dette godtas som grunnlag for sykepenger. De øvrige vilkårene for rett til sykepenger må være oppfylt. Det må blant annet undersøkes om det er muligheter for å unngå smittefare ved tiltak på arbeidsplassen og ved tilrettelegging av arbeidsoppgavene, se § 8-8 første ledd.
Egenmelding kan også benyttes hvis du ikke kommer igjennom til fastlegen for å få sykemelding.
Dersom du må holde deg i hjemmet kan hjemmekontor være et aktuelt tiltak for å unngå sykmelding. Ta kontakt med lederen din og avtal nærmere. I slike tilfeller utbetales vanlig lønn.
Er du i hjemmekarantene og ikke har mulighet for å jobbe hjemmefra, må du kontakte din lege for å be om sykemelding, alternativt benytte egenmelding. Hold kontakt med din leder om din situasjon.
Medarbeidere som er særlig sårbare overfor koronavirus/COVID-19 (i definerte risikogrupper) oppfordres til å bli hjemme og kontakte egen lege for legefaglig vurdering av om hvorvidt det anbefales å bli hjemme. Dette skal avtales med nærmeste leder. Medarbeidere som ikke har mulighet for å arbeide hjemmefra, skal såfremt legefaglig vurdering anbefaler det, sykemelde seg.
For anbefalinger om smittevern på byggeplass – tilrettelegging for fortsatt drift - last ned siste oppdaterte utgave av bransjestandard for smittevern hos BNL her
Les også: Karantene ved private utenlandsreiser - Generelle bestemmelser
Regjeringens anbefaling om hjemmekontor er at det skal benyttes:
Hver enkelt leder må drøfte situasjonen med sine medarbeidere og gjøre seg sine vurderinger for respektive enhet og sine medarbeidere. Det er flere forhold å tenke på, og leder har den beste innsikten i egen enhet/avdeling.
NCC anbefaler fremdeles, i tråd med myndighetenes anbefalinger, fortsatt utstrakt bruk av hjemmekontor. Dette skal alltid avtales og koordineres med nærmeste leder.
Det oppfordres til bruk av Teams/digitale møter når det er mulig.
I dialogen mellom medarbeidere og leder om bruk av hjemmekontor vs oppmøte på NCC-kontor bør følgende vurderes:
Videre:
Det er viktig at vi alle følger de felles anbefalinger som er gitt og at vi respekterer hverandres situasjon. Vi henstiller derfor til at hver enkelt tar ansvar for egen atferd når vi er sammen på kontoret.
Som NCC-ansatte er det viktigste vi gjør nå er å støtte opp og sikre at produksjonen vår kan utføres på beste mulige måte. I NCC skal bruk av hjemmekontor vurderes, men skal alltid avtales og koordineres med nærmeste leder.
Til ansatte som må jobbe hjemmefra - her er noen råd og tips:
1. Unngå å avlyse møter, og oppretthold de daglige rutinene
Det er viktig at vi forsøker å opprettholde den daglige driften. Endre heller møtene til Teams-møter.
2. Tilrettelegg arbeidsplassen
Sørg for å ha alle nødvendige hjelpemidler tilgjengelig.
3. La Teams-appen være åpen hele tiden på PC’en
Teams er en effektiv måte å holde kontakten på, men for å få varslene, må appen være åpen.
Har du ikke Teams-appen? Klikk her for å komme på Teams på nett
For å laste ned appen til pc, må du trykke på denne knappen nederst i venstre hjørne på pc-skjermen din.
4. Ikke erstatt den daglige kommunikasjonen på kontoret med eposter
Bruk Teams sin chatte-funksjon eller ring i stedet. Uformelle og raske diskusjoner egner seg ikke på epost!
Klikk her for NCCs etikette for chatting
5. Bruk Teams møter, ikke Skype
Det lønner seg at vi holder oss til samme plattform. Skype er en applikasjon som snart stenges, bruk denne tiden til å bli komfortabel med Teams-møter. Teams-knappen er rett ved siden av Skype knappen når du booker møter i Outlook.
Her er NCCs veiledninger for Teams-møter
6. Bruk kameraet når du er i møter
Når man kommuniserer uten å se hverandre, mister man et viktig kommunikasjonsmiddel – kroppsspråket. Derfor prioriterer vi vanligvis å ha fysiske møter fremfor digitale. I NCC bruker vi vanligvis ikke kameraet i møter, og det føles kanskje litt rart å se seg selv. Jeg oppfordrer likevel sterkt til å bruke kameraet, da det blir mye lettere å forstå og bli forstått. Det går fort fra å være rart til å bli ganske fint.
NCC følger de anbefalinger og restriksjoner som gis av respektive lands myndigheter. Utenriksdepartementet gir reiseråd til landets innbyggere, mens Folkehelseinstituttet (FHI) har ansvar for smittevernråd ved reiser. På FHIs hjemmesider finner man aktuell informasjon.
Disse reglene kan endres raskt og derfor må du alltid gjøre en avveining av hva som er sikkert. Hver enkelt reisende har også ansvar for å følge utviklingen. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot de som tilhører en risikogruppe med underliggende sykdommer.
I tillegg til anbefalingene eller begrensningene gitt av UD, må det gjøres en vurdering av hvor viktig turen er fra et forretningsmessig perspektiv. Forretningsavgjørende og forretningskritiske turer er fremdeles tillatt.
Ansvaret for å bestemme hva som i forhold til virksomheten er kritisk eller ikke, avgjøres av forretningsområdesjefene. Hvis turen anses som avgjørende eller kritisk og til land utenfor Norden, bør NCC Group Security også konsulteres før du reserverer. Begrensningene gjelder inntil videre.
Myndighetenes reiseråd oppdateres stadig.
For mer informasjon om ferie- og fritidsreiser - se UDs temasider her
Private utenlandsreiser og karantene
For de som velger å reise utenlands gjelder følgende (ift «røde» og «gule» regioner):
Reiser til «gule» land/regioner medfører ikke krav om 10 dagers karantene ved hjemkomst.
Dersom du reiser til et «gult» område, og dette blir «rødt» mens du oppholder deg der, så må du i 10 dagers karantene. I slike tilfeller vil du i utgangspunktet ikke ha krav på lønn, og fraværet må enten da være permisjon uten lønn eller ferie.
Ved bruk av sykemelding er det reiserådene på utreisetidspunktet som er avgjørende for om du kan bli nektet sykepenger. Det betyr at dersom du reiser ut av Norge når stedet du skal til er «gult», og det blir «rødt» mens du er der, kan du ikke nektes sykepenger for bevisst å ha brutt reiseråd. Hvis sykepenger ikke innvilges kan det alternativt gjøres avtale om å jobbe hjemmefra for de personer som har en stilling/rolle hvor dette er mulig.
Dersom du reiser til et «rødt» land/region så skal du i 10 dagers hjemmekarantene ved hjemkomst. Uansett. Hvis dette betyr at du ikke kan møte på jobb som planlagt etter ferie, vil dette bli vurdert som selvforårsaket sykdom/hjemmekarantene. Du har derfor ikke krav på lønn, og fraværet vil da bli permisjon uten lønn eller ferie. Nærmeste leder skal informeres om ditt fravær selv om du ikke er berettiget til lønn. Sykepenger kan også bli nektet i slike tilfeller.
Ved forsinket hjemreise fra ferie må du være oppmerksom på at det er ditt eget ansvar å komme hjem til rett tid. Dette har ingenting med den pågående koronasituasjonen å gjøre. Hvis du tar på ferie og din hjemreise blir forsinket på grunn av karantene, kansellert fly eller lignende får du derfor ikke lønn under ditt utvidet fravær. Du må da kontakte din nærmeste leder og avtale forlenget ferie eller permisjon uten lønn.
Ved behov for akutt eller særskill assistanse i utlandet: Kontakt nærmeste ambassade eller UDs operative senter på +47 23 95 00 00 eller e-post: 247@mfa.no. Alle på reise i utlandet bør registrere og oppdatere sin reise på reiseregistrering.no.
Denne rutinen for testing av Covid-19 gjelder for ansatte som mistenker at de kan være smittet mens de er på arbeid for NCC og ikke har mulighet til å teste seg i sin hjemkommune. Norske kommuner har det primære ansvaret for å teste sine innbyggere. Ved mistanke om Covid-19 smitte skal man primært kontakte fastlege eller legevakt 116117 for evt å få henvisning til sin kommunes testapparat.
Norske myndigheter har bekreftet at det er oppdragsgiver i Norge som er ansvarlig for å teste utenlandske statsborgere uten adresse i Norge som jobber på oppdrag i Norge.
Kostnadene med å teste utenlandske statsborgere som jobber på oppdrag i Norge eller test av personer med norsk adresse som ikke kan testes i sin hjemkommune dekkes av aktuelt prosjekt/enhet.
For å begrense smitten er det avgjørende at alle ansatte følger helsemyndighetenes påbud og anbefalinger omkring testing og karantene og isolasjon.
Dersom en ansatt i NCC i Norge ikke kan testes i sin hjemkommune kan vår bedriftshelsetjeneste kontaktes. Dette gjelder også for personer med utenlandsk adresse, som jobber på oppdrag for oss i Norge. Vår bedriftshelsetjeneste, Stamina, har testsentre ulike steder i landet. Ta kontakt med dem, så vil de oppgi næreste teststed.
Vedrørende testing i forbindelse med innreise og karantenebestemmelser for jobbrelaterte reiser, se Sykdom og Karantene. Kontakt HR eller HMS ansvarlig i prosjektet for bistand omkring regler for karantene, testing og unntak ved jobbrelaterte reiser og oppdrag.
Stamina tester kun i sine lokaler mellom kl.08.00 og 16.00. På forespørsel kan de også teste i helgene, men laboratoriet er ikke åpent, så svar tar ca. 3 dager.
Pris for testing av under 8. stk kr 1735,- pr test
Pris for testing av over 8 samlet stk 1585,- prt test (forutsetter at alle kommer samtidig)
Send bestilling til kundesenter@staminagroup.no før kl.16 for testing dagen etter, med opplysninger om: antall, navn, fødselsdato, telefonnummer, grunn til testing, antall tester og lokasjon. Stamina tar deretter kontakt for å avtale tidspunkt.
Hjemmeisolering: For ansatte som er blitt syk og påvist korona-smitte betales sykepenger. NAV går ut fra at du har vært i kontakt med en lege og fått bekreftet at du er smittet av koronaviruset. I en slik situasjon har du en sykdom som gjør at du er arbeidsufør. Det medisinske vilkåret for rett til sykepenger er altså oppfylt og dokumenteres med en sykmelding.
Hjemmekarantene: Hvis du må holde deg hjemme, kan du ha rett til sykepenger hvis du utgjør en risiko som smittekilde. Det kreves ikke bevis for at du faktisk er smittebærer, det er nok at det er en risiko for at du er smittebærer.
Dersom legen etter en faglig forsvarlig vurdering kommer til at du antas å være smittebærer av koronaviruset, og det er viktig at du ikke arbeider av hensyn til å motvirke spredning av viruset, skal dette godtas som grunnlag for sykepenger.
De øvrige vilkårene for rett til sykepenger må være oppfylt. Det må blant annet undersøkes om det er muligheter for å unngå smittefare ved tiltak på arbeidsplassen og ved tilrettelegging av arbeidsoppgavene, se § 8-8 første ledd.
Dersom du må holde deg i hjemmet kan hjemmekontor være et aktuelt tiltak for å unngå sykmelding. Ta kontakt med lederen din og avtal nærmere. I slik tilfeller utbetales vanlig lønn.
Er du i hjemmeisolat eller hjemmekarantene, så må du kontakte din lege for å be om sykemelding. Hold kontakt med din leder om din situasjon.
Vi forholder oss til karantenereglene som de lokale myndigheter utsteder. Dvs. det er ikke NCC som setter medarbeidere i karantene, det er de til enhver tid gjeldende retningslinjer fra myndighetene som følges.
NCC følger til enhver tid anbefalinger fra helsemyndighetene.
Når situasjonen er slik at myndighetene pålegger karantene ved hjemkomst, så vil det bli oppfattet som selvforårsaket karantene. Evt. tapt arbeidsfortjeneste vil derfor ikke bli dekket med lønn.
Det er ikke noe NCC kan hjelpe med. Ta kontakt med ditt reiseselskap eller ditt reiseforsikringsselskap.
NCC følger til enhver tid anbefalinger fra myndighetene, da disse endres fortløpende. Les mer på helsenorge.no
Må du være hjemme i karantene fordi barnet ditt eller andre i husstanden er syk, kan du likevel ha rett til sykmelding fordi du selv kan være smittet. Du må ta kontakt med legen din som kan vurdere rett til sykmelding.
Les mer om hvilke regler som gjelder på helsenorge.no
En må prøve å finne fleksible løsninger. Enten i form av de ikke reiser hjem, men blir i Norge for å jobbe (legger om på skiftplanen), alternativt at de forblir i hjemlandet og tar ut ferie eller avspasering. Her vil det enkelte lands reiseregler også være en faktor, som må vurderes.
Arbeidsstedet vil her være hjemme. Det viktigste elementet er at man «utfører arbeid». Dersom man på hjemmekontoret skader seg fordi man går for å sette på vaskemaskinen/oppvaskmaskinen ol – da utfører man ikke arbeid – og da gjelder ikke yrkesskadeforsikringen.
Det må være årsakssammenheng mellom skaden og det som har forårsaket den, skaden må skyldes utførelse av arbeid for arbeidsgiver. I noen tilfeller kan det være vanskelig «å bevise» dette. Men, heldigvis er det nok slik at de som har hjemmekontor utfører arbeid med såkalt «lav risiko».
Hva angår gråsoner vil disse vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. På bakgrunn av den spesielle situasjonen som Norge befinner seg i nå (koronavirus), vil vi anta at forsikringsselskapene ved vurderingen fremover vil utvise romslig skjønn ved behandling av saker.
Som NCC-ansatt har en fri tilgang til å konsultere almenlege via mobil eller nettbrett. Timen gjennomføres som videokonsultasjon og du får råd, resepter og henvisninger ved behov.
Gjennom helseforsikringen NCC har med Vertikal Helse, har alle ansatte gratis tilgang til allmenlege på video via mobiltelefonen eller nettbrettet.
– Denne tjenesten kan være viktig og lur å bruke i disse utfordrende tider, dersom behovet oppstår. Det er gratis for NCC-ansatte ettersom den er en del av helseforsikringen i NCC, sier HR Country Manager Kim Cassim.
Tjenesten er enkel å bruke. Her er brukerveiledning.
Les mer om NCC sin helseforsikring gjennom Vertikal. NB! Kan bare leses internt bak NCCs brannmur.