Foto: Jon Agnar Hynne

Med fagbrev i asfaltfaget i hånda!

Etter at Aleksander Mogen (20 år) besto fagprøven i asfalt, har NCC Industry nok en fagarbeider langs veien. -Det styrker vår kompetanse at flere tar fagprøven, og vi jobber for å være en god og trygg arbeidsplass for både våre lærlinger og fagarbeidere, sier HR-sjef i Industry, Tove Hernes.

Aleksander Mogen har vært lærling i Vestfold og Telemarksavdelingen til NCC industry. Han fikk to dager på å utføre fagprøven. Først måtte han planlegge en asfalteringsjobb. Det innebar at han måtte ut og måle opp område, finne riktig asfalttype, og samtidig koordinere bruk av biler og maskiner. Så utførte han jobben sammen med laget på dag to. Sensorene gikk sammen med han og spurte om alt fra valg av asfalt, bitumeninnhold til bruksområder til forskjellig typer asfalt. I tillegg er det en viktig del å jobbe riktig med HMS, herunder kommer riktige klær og blant annet skilting av vei.

- Jeg var ganske nervøs før prøven, men jeg fikk forberedt meg godt, og med god støtte fra laget gikk det veldig bra, sier Aleksander Mogen.

Som lærling i NCC får alle en fadder som har et ekstra oppfølgingsansvar. Olav Semb har jobbet i NCC i 35 år, og har lang erfaring med asfaltfaget og fulgt opp mange lærlinger. – Aleksander er en flott, ung mann som nå har tatt fagbrev. Jeg er sikker på at han kan gjøre en god jobb som asfaltarbeider, jeg har han gjerne med meg på laget neste år, sier formannen.

- Vi er avhengig av en kontinuerlig rekruttering til asfaltyrket. Løpet som Aleksander har gjort er veldig bra, Vk1 og Vk 2, for så å være lærling i NCC. En annen løsning er å være voksenlærling, der man søker på bakgrunn av arbeidserfaring, for så å ta fagprøven. Det er et spennende og lærerikt yrke og som kan gi mange interne karrieremuligheter. Vi har et veletablert løp for intern karriereutvikling i NCC Industry, sier Tove Hernes.

Aleksander Mogen sier selv han valgte dette yrket på grunn av friheten det gir. -Vi jobber en lang sesong, men jeg får jobbet ute på sommeren og får samtidig sett og besøkt mange byer og tettsted i Norge. Og så er jeg veldig fornøyd med laget mitt, vi har veldig god kjemi, så det gjør at jobben blir bedre, avslutter Mogen.

Tove Hernes

HR-sjef, NCC Industry, NCC Industry