Fra lærling til formann

På et stort anleggsområde for ny gravlund ved Charlottenlund i Trondheim, er NCC Industry godt i gang med å asfaltere driftsveier og andre områder der kjøretøy skal ferdes. Formannen på asfaltlaget som er i sving her, Alexandre Iradukunda, har en historie litt utenom det vanlige.

 

Tok kontakt med NCC

Det går en stund før Alexandre kan ta seg en pause fra arbeidet. Sola skinner i Trondheim og det er en god dag for å legge ut mye asfalt.

- Jeg begynte i NCC i januar 2015, forteller Alexandre. Da hadde jeg selv tatt kontakt med NCC Industry for å forhøre meg om muligheten for en lærlingplass innenfor asfaltutlegging, og jeg fikk komme på et intervju i Oslo. Etter intervjuet fikk jeg tilbud om en lærlingplass i Trondheim. Da valgte jeg å flytte fra Otta der jeg bodde på den tiden. Fordi jeg kom til Trondheim på vinteren startet jeg opp med arbeid på asfaltfabrikken, og med vedlikehold av maskinparken vår på verkstedet her. Da været ble mildere og asfaltsesongen startet opp, var det ut å jobbe som lærling i et asfaltlag. Der lærte jeg alt om utlegging av asfalt.

Imponert over Alexandre

Alexandre var lærling i to år. Etter to år gikk han opp til fagprøve, besto og fikk fagbrev. Nå, etter to år som yrkesarbeider, er han formann på et asfaltlag i Trondheim.

- Vi er imponert over Alexandre og den utviklingen han har hatt i NCC. Nå er han formann på et relativt nyetablert asfaltlag, og dette laget gjør en god jobb her i Trondheim hvor vi har veldig mye asfalt som skal legges denne sesongen, sier Emil Bjørkly Olufsen, Distriktssjef Entreprise Midt i NCC Industry.

Fra Burundi til Norge

Alexandre kom til Norge fra Burundi, som flyktning i 2007. Han kom til Norge sammen med familien sin, og bodde på Otta de første årene i Norge. Han er beskjeden og bruker få ord, men det er en lang og krevende reise han har foretatt både fysisk og faglig siden han kom til Norge uten noen som helst kunnskaper om landet, språket eller asfaltering.

Alexandre trives veldig godt i NCC og er glad for sjansen han har fått, og ikke minst at han har fått tillit som formann på laget etter såpass kort tid som to års læretid og to år som yrkesarbeider. Han gjentar gjerne sitt beste tips: Stå på, så ordner det seg!

Les mer om Alexandre og se film av asfaltlaget i aksjon på NCC-bloggen