Yrkesdrømmer om store anleggsmaskiner

- Jeg har elsket store maskiner så lenge jeg kan huske, smiler Janne Espedal (20). For NCC-lærlingen var anleggsmaskinførerfaget et naturlig valg.

Hun er odelsjente, håndterte gårdstraktoren fra hun var seksten og kjører BMW med «kjekk» motor privat. Så da Janne Espedal fikk sjansen til å lære faget med store anleggsmaskiner, var det midt i hennes «gate».

- Store maskiner har alltid vært populært i mitt hode, så dette er kult, forteller Janne. Siden mai 2016 har hun vært lærling ved NCC Helle sandtak i rogalandskommunen Forsand. Pukkverket produserer steinmaterialer, og store anleggsmaskiner som hjullastere, dumpere og gravemaskin er derfor daglige arbeidsredskap i håndteringen av tunge steinmasser.

For å kjøre maskiner av den størrelse er sertifisering lovpålagt. Bestått prøve for maskinførerbevis er derfor blant det første hun har gjennomgått i lærlingtiden. I tillegg til faglig opplæring i kjøring og vedlikehold av anleggets maskinpark, er Janne også med på pukkverkets øvrige daglige arbeidsoppgaver.

- Jeg deltar i det meste som skjer her. Og jeg får hjelp av dem som jobber på anlegget, som forklarer meg hvordan de enkelte arbeidsoppdragene skal utføres. Det fungerer bra, og det er fint å kunne lære å mestre noe på denne måten.

Janne (20) er lærling i anleggsmaskinførerfaget

Møt NCC-lærlingen Janne Espedal på hennes arbeidsplass, Helle sandtak i Rogaland.