Passivhus

NCC ligger langt fremme i utviklingen av passivhus.

Passivhus er et lavenergihus

Et passivhus er meget godt isolert, slik at kroppsvarme, elektriske apparater og belysning står for mye av oppvarmingen. Også jordvarme vil bli benyttet og sammen reduserer dette energibruken og miljøpåvirkningen, slik at driftskostnadene blir lavere. NCC utfører flere prosjekter under passivhus-standarden, her kan du lese mer om hvordan vi utførte Ulsmåg skole i Bergen.

Ulsmåg skole i Bergen

Havnebyen Bergen har mye gammel trebebyggelse. Og nå virker det som om treet har fått en renessanse. Bergen sentrum fikk i 2014 tilskudd av verdens høyeste trebygning, boligblokken Treet. Og flere treprosjekter er på gang. Et av dem er NCC-prosjektet Ulsmåg skole, som sto ferdig i desember 2014. En skole som består av 90 prosent tre. Bygging av trehus gir mindre CO2 i atmosfæren, ettersom treet fortsetter å lagre CO2 som er blitt bundet i det voksende treet. I tillegg er det et av få fornybare byggematerialer.

-Vi er ganske innovative her i Bergen. Vi våger å teste ut nye ting og er veldig opptatt av tre. Dessuten er kommunens strategi å velge miljøvennlige materialer, forteller Christian Geithus, tidligere distriktsleder i NCC Construction i Bergen og nå distriktsleder i NCC Construction i Oslo. Christian har jobbet med den nye grunnskolen for boligområdet på Nesttun, som er i stadig vekst.

Med et sauebeite som nærmeste nabo ligger Ulsmåg skole idyllisk til i utkanten av byen. Det naturnære inntrykket fortsetter inn i bygningen, som består av tre både utvendig og innvendig. I konstruksjonen er det brukt massivt tre og limtrebjelker, som er synlige for å skape en varm og naturlig følelse. Det er bare fundament, trappehus og heissjakt som er laget av betong. Utvendig bidrar sedumtakene til følelsen av at skolen går i ett med naturen.

Ny type skole

-Dette blir en helt ny type skole. Treet gir en følelse av kvalitet og et mer levende miljø, sier anleggsleder for prosjektet, Thomas Kjerrgård. 

-Det er ikke så vanlig med større bygg av bare tre, så arbeidet har vært veldig spennende. Jeg er utrolig fornøyd med resultatet og synes at vi har lykkes bra, sier han.

Utfordringer med bygget

Etter at betongformann Egil Solvi og teamet hans avsluttet betongarbeidet har bygningsarbeiderne overtatt. En av deres utfordringer var at hele byggeprosessen skulle foregå under et stort telt. En løsning som skal forebygge risikoen for mugg eller råte.

-Støpearbeidet har foregått på nøyaktig samme måte som i et vanlig prosjekt. Men å jobbe under et telt var en ny erfaring. I dårlig vær var det veldig deilig å jobbe der inne, sier Egil Solvi. Også Thomas synes at det fungerte bedre enn forventet å skulle arbeide under teltet.
-Men noe jeg tar med meg til neste store treprosjekt, er å forlenge teltet slik at lastebilene med materiale kan kjøre inn, konkluderer Thomas. Vann spiller også en annen viktig rolle når det gjelder trebygninger. Hele skolen har fått et sprinkleranlegg som beskyttelse ved en eventuell brann.

Varmes opp av solfangere

Christian er imidlertid ikke bekymret for brannsikkerheten ved skolen.
-Det er ingen grunn til å tvile på sikkerheten i trehus. Massivt tre er veldig hardt og vanskelig å antenne selv om man vil, forteller Christian.

Akustikken er et annet viktig aspekt ved bygging med tre. For å oppnå riktig lydbilde er det lagt inn dempende elementer i innertaket. Isolering og energibruk har også vært i søkelyset, og skolen blir blant annet bli varmet opp av solfangere på taket.

Les mer om Ulmsåg-prosjektet her.

Olle-Forsberg-2
Olle Forsberg

Leder salg, bærekraft og investering, NCC Building Norge, NCC Building Nordics